25.3.2018

Kuva: Mikko Tuomi

Otteluraportti 3. finaali Hyvinkää-Jyske

3-2 ja. (1-0, 1-0, 0-1, 0-1, 1-0)

Sunnuntaina tuli aika kolmannen finaalin. Kaksi aiempaa finaalia oli ratkottu jatkoajalla, eikä ollut epäilystäkään, etteikö tänään tulisi vähintään yhtä tasaväkinen kamppailu. Otteluun lähdettiin Maamme-laulun sävelin, Jyskeen #6 Julia Lukkala kajautti upeasti laulun jälleen ilmoille. Ei ihan jokaiselta onnistuisi, varsinkaan ennen näin jännittävää peliä. Hyvinkään jäähalli ei ihan hetkeen ole ollut noin täynnä, ainakaan ringettepelissä, ja yli 370 katsojaa hallissa olikin.

Ottelun aluksi molempien joukkueiden otteet olivat vähän hermostuneita. Hiljalleen peli alkoi kuitenkin tasoittua, ja yleisö alkoi nähdä tiukkaa kamppailua. Joukkueen kuopus Iina Kupiainen huudatti kotiyleisöä ensimmäisen kerran seitsemän minuutin pelin jälkeen ja rengasta kerättiin vastustajan verkosta. Enempää maaleja ei ensimmäisessä erässä syntynyt.

Tiukkaa taistelua molemmilta joukkueilta

Kova kamppailu jatkui toisessa erässä. Muutamia rangaistuksia nähtiin puolin ja toisin, mutta peli pysyi kohtuullisen puhtaana kuitenkin. Riina Sallinen sujautti renkaan vastustajan maaliin laukauksenjälkeisen maalinedushässäkän päätteeksi pelikellon näyttäessä 21:27 ja tilanne oli 2-0. Vääntöä jatkettiin ja peli oli erittäin tasaista. Siitä kertovat myös maalivahtien torjunnat, jotka ensimmäisen erän jälkeen olivat 7-6 ja toisen erän jälkeen 9-8.

Pitkän erätauon jälkeen joukkueet palasivat päättäväisinä kaukaloon. Jokaisesta renkaasta taisteltiin eikä mitään saanut ilmaiseksi. Jyske oli hienoisesti niskan päällä kolmannen erän ajan. Hyvinkään maalissa pelannut Roosa-Mari Heikkinen torjui Laitilan maalintekoyrityksiä kerta toisensa jälkeen, mutta viimein erän loppupuolella Laitila onnistui kaventamaan. Lotta Ylitalo viimeisteli Laitilalle tyypillisen kulmamaalin nopeiden syöttöjen päätteeksi ja tilanne oli 2-1.

Jännityksen hetket tiivistyivät pelin loppua kohden

Kuten arvata saattaa, neljännessä erässä tunnelma oli käsinkosketeltavissa.  Joukkueet pelasivat tarkasti ja maalivahdit torjuivat kaiken mikä liikkuu. Erän puolivälissä tuomarikaksikko teki kovia ratkaisuja ja antoi kaksi samanaikaista jäähyä kotijoukkueelle kontaktitilanteista, joita oltiin nähty pelin edetessä, mutta niistä ei oltu annettu jäähyjä. No nyt kuitenkin tuli, ja Laitilan kaltainen joukkue ei tällaista tilannetta jättänyt käyttämättä. Tulostaululla oli tilanne 2-2, kun aikaa oli kulunut 52:05. Tuntemattomassa sotilaassakin sanotaan, että ei saa jäädä tuleen makaamaan, eikä kukaan jäänytkään vaan taistelu jatkui. Hyvinkää sai hienoisen otteen erän lopussa ja Laitilan aivan lopussa saatu rangaistus ei toki helpottanut heidän tilannettaan. Hyvinkäällä oli pari hyvää paikkaa tehdä voittomaali, mutta Jyskeen kolmio ja maalivahti Iida Lehti estivät nämä aikeet päättäväisesti. Mentiin siis jälleen jatkoerään.

Jatkoerä alkoi Laitilan painostuksella. Hyvinkään maalivahti Heikkinen oli kuitenkin laittanut luukut kiinni, eivätkä vastustajan maalintekoyritykset tuottaneet tulosta. Kun peli saatiin Laitilan kenttäpäätyyn, se ei sieltä enää pois lähtenytkään. Kolmikko Tuomi-Tahvanainen-Kupiainen järjesti myllytyksen hyökkäyspäähän, ja sen päätteeksi Elina Tahvanainen tykitti voittomaalin vastustajan verkkoon. Pelikello pysähtyi tänään aikaan 63:04 ja Hyvinkään juhlat olivat valmiit alkamaan!

Nuoret pelaajat vastuunkantajina

Unikulman pelaajapalkinnoilla palkittiin tänään Laitilan joukkueesta upeasti kovassa paikassa torjunut maalivahti Iida Lehti. Hyvinkäältä tyynyt sai tuiki tärkeät jatkoaikamaalit peräkkäisinä päivinä runtannut Elina Tahvanainen. Päivärinteen Ruislastut sai vastustajalta erinomaisen viikonlopun pelannut Fanni Elo. Youmoven pelaajapalkinnon pokkasi Hyvinkäältä Iina Kupiainen. Tänäänkin pukukopissa jaettiin joukkueen Onnistujan maila, ja sen sai järkkymätön maalivahti Roosa-Mari Heikkinen.

Päävalmentaja Kim Forsblom oli tyytyväinen pelin päätyttyä, tottakai. ”Huikea finaalisarja sai arvoisensa päätöksen tänään, kun kaksi todella tasaväkistä joukkuetta ratkoi SM-sarjapaikan kohtalon. Joukkue osoitti eilen ja tänään luonnetta, kun Laitila puski pelin väkisin tasoihin. Meiltä ei silti loppunut usko eikä kukaan lamaantunut, vaan kahden edelliskevään hopeasijan oppirahat oli maksettu ja runnoimme voiton väkisin. Olen todella ylpeä joukkueestamme”, Forsblom summasi finaalisarjaa.

Tahvanaisen maalien salaisuus?

Lauantaina Laitilassa peli meni jatkoerään Elina Tahvanaisen 13 sekuntia ennen loppua tekemällä tasoitusmaalilla, ja jatkoeräkin päättyi Tahvanaisen ratkaisumaaliin. Myös tänään Tahvanainen ratkaisi voiton Hyvinkäälle jatkoerässä. Onko tämä sattumaa? ”Ei se ole salaisuus – olen tehnyt todella paljon mielikuvaharjoituksia ja saanut siihen Kimiltä apua. Näissä mielikuvissa olen etukäteen valmistautunut esimerkiksi mahdolliseen jatkoerään, sillä olen tiennyt, että jatkoerän tullen minä ja meidän hyökkäyskenttä tulemme olemaan jäällä”, kertasi Tahvanainen finaalisarjan jälkeen. ”Tänään päätin ennen jatkoerän alkua, että se olen minä, joka sen ratkaisumaalin tekee.” Ja niinhän siinä kävi.

Hyvinkää Ringette pelaa siis ensi kaudella naisten SM-sarjassa. Päivälleen vuosi sitten Hyvinkäällä kyynelehdittiin tappion kyyneleitä Lapinlahden finaalisarjan jälkeen, ja lähes päivälleen kaksi vuotta sitten Lahti nousi Hyvinkään nenän edestä SM-sarjaan. Tänään kumpi tahansa joukkue olisi voinut voittaa, ja suurta vääryyttä ei koettaisi, vaikka myös Laitila nousisi seuraavalle sarjatasolle. Molemmat joukkueet saavat olla ylpeitä esityksistään näissä finaaleissa.