Historia
Seuran Historia
Ahmojen C-69 jääkiekkojuniorit olivat 5.2.1984 turnauksessa Tuusulassa. Ottelujen välillä valmentajat / huoltaja ( Lasse Ahokas, Asko Eloranta ja Jorma Peurala ) näkivät toisessa kaukalossa pelattavan heille outoa peliä. Kysyttäessä selvisi, että RINGETTEÄ se oli. Miehet innostuivat asiasta ja seuraavalla viikolla Lasse Ahokas haki säännöt ja kovalla tohinalla alettiin puuhata joukkuetta. Ensimmäiset mailat sahailtiin jääkiekkomailoista, ensimmäiset harjoitukset pidettiin Puolimatkassa, myöhemmin keskuskentällä ja Kuokkalassa.
Kaudella 1984-85 pelailtiin ”villeinä” eikä osallistuttu mihinkään sarjaan, kun ei oikein kuuluuttu seuraankaan. Kauden päätteeksi osallistuttiin kyllä Forssassa turnaukseen, jossa kolmen joukkueen turnauksessa saatiin hopeaa.
Mukana olleet tytöt (14), Jorma ja Pirjo Peurala, Liisa ja Lasse Ahokas, Ossi Kataja, Per Wallgren allekirjoittivat Hyvinkään Jää-Ahmojen 1985 syyskokoukseen anomuksen, että ringette otettaisiin Ahmojen toiminnan piiriin. 9.9.1985 Ahmat päätti sen ottaa ja niin syntyi AHMALAINEN RINGETTE.
Kaudella 1985-86 ringettejoukkuetta luotsasivat Pirjo Peurala ja Ossi Kataja, huoltajina ja joukkueenjohtajina Ahokkaat ja Peuralan Jorma. Keväällä 1986 osallistuttiin Uudenmaan aluesarjaan ja aloittelevana joukkueena jäätiin viimeiseksi. Maalisuhdekin oli melkoinen 10 – 111. Rohkeasti tämä joukkue, jossa 80% tytöistä oli alle 16 vuotiaita osallistui A-junioreiden II divisioonan SM-turnaukseen ja tuli siellä kahdeksanneksi ei kuitenkaan viimeiseksi. Syksyllä 1986 saatiin Hyvinkäälle jäähalli ja samalla kaudella saatiin ringetteenkin kokoon kaksi joukkuetta: A ja C- juniorit.
Kaudella 1986-87 Ahmojen ringette alkoi näkyä otsikoissa. Heti alkutalvesta Ahmat voitti kaksi eri turnausta Tampereella, sitten keväällä tuli Uudenmaan aluesarjan mestaruus, 7 voittoa 8 ottelusta. Valmentajina olivat Pete Ahokas ja Jouni Levander. Keväällä osallistuttiin naisten II divisioonan SM-turnaukseen Turussa ja saatiin pronssia, sekä reilun peli palkinto.
Kaudella 1987-88 Ahmoihin oli liittynyt ringetteläisiä jo kolmen joukkueellisen verran: naiset, C-juniorit ja E-juniorit. Kausi oli erinomainen. Naiset voittivat Uudenmaan aluesarjan mestaruuden puhtaalla pelillä ja maaliskuussa pidetyissä naisten I divisioonan SM-turnauksessa tuli odotettu paukku: Ahmat voitti kaikki 7 otteluaan ja nousi puhtaalla pelillä suoraan naisten SM-sarjaan Keväällä joukkue kävi vielä nappaamassa voittajan pokaalin myös Saloturnauksessa. Valmentajina Pete Ahokas ja Pasi Sairanen.
Kaudella 1988-89 Ahmoilla edelleen kolme joukkuetta: naiset, C ja E-juniorit. Naiset ylsivät SM sarjassa seitsemänneksi. Keväällä kauden päätteeksi käytiin Prahassa opettamassa tsekkitytöille ringetteä.
Kaudella 1989-90 Ahmoilla jo neljä joukkuetta ringetessä: naiset, C , D , ja E –juniorit. SM-sarjassa saavutettiin seitsemäs sija, ja siellä nähtiin sellainenkin tulos kuin 20 – 3 voitto Tuusulasta. Ringeten 1 MM-kisat pidettiin 29.1-3.2.1990 Kanadassa. Suomen maajoukkueeseen kuuluivat Virpi Karjalainen ja Susanna Sairanen(Holm) Ahmoista, sekä myöhemmin Ahmoihin siirtyneet Anneli Suhonen, Satu Himberg ja Stina Pulkkinen. Kevätpelimatka suunnattiin Tallinnaan, jossa innostus oli suuri ja ringettejulisteita oli pitkin kaupunkia ja paikallinen televisio kuvasi toisen otteluista.
Kaudella 1990-91 Ahmoilla edelleen neljä joukkuetta: naiset, C, D ja E- juniorit .Naisten sijoitus SM-sarjassa kuudes. Keväällä – vapun aikaan – kävivät Ahmanaiset hakemassa voittajan pytyn Ranskasta Rennes-turnauksesta.
Kaudella 1991-92 Ahmoilla neljä joukkuetta : naiset,C , D ja E-juniorit.SM-sarjassa naisten ottelut menivät todella hienosti. Joukkue saavutti HOPEAA, vastustajana VG-62 Naantalista. Kuin enteillen tulevaa Hyvinkääläistä ringeten menestystä, vastakkain kaksi Suomen ringeten huippuvalmentajaa Jouni Levander ja Pete Ahokas. Huoltajana Kimmo Nikander oli ollut mukana vuodesta 1987. Liisa ja Lasse Ahokas alkoivat hiljalleen vetäytyä tärkeistä ja ehkä joskus raskaistakin vastuu-tehtävistä. Hyvinkään Ringetteperhe kiittää heitä ja muitakin aktiivisia ihmisiä, jotta Hyvinkäälle saatiin niin hieno peli kuin, RINGETTE.
Kaudella 1992-93 Ahmoilla viisi joukkuetta: naiset, B , D, C , E-juniorit. Naisten joukkueeseen liittyi taitavia uusia pelaajia ja valmennuksesta vastasi Jouni ja Pete, saatiin myös ammattitaitoinen huoltaja Kimmo Suvinen ja joukkueenjohtaja/ managerin tehtäviä alkoi hoitamaan Lars Lindholm. Naiset saavuttivat SM-sarjassa hopeaa ja aluesarjoissa Ahma-juniorit alkoivat menestyä hienosti. Myöskin perinteisiä junioriturnauksia pidettiin hyvin tuloksin.
Kaudella 1993-94 Ahmat odottivat naisten ringettejoukkueelta vaikka mitä!!! Kaikki asiat piti olla kunnossa ja harjoittelu alkoi olla jo ”ammattimaista” nuoret naiset uhrasivat todella paljon aikaansa ringetelle, mutta jostain syystä ei onnistuttu. Sijoitus SM-sarjassa oli neljäs. Ringeten MM pidettiin USA:ssa ja Suomi voitti kultaa ” ONNEA ” Suomen joukkueessa pelasivat Ahmoista Anneli Suhonen (Levander), Satu Himberg, Virpi Karjalainen, Heli Harrikari ja Piia Pullinen. Juniorijoukkueet järjestivät turnauksia ja saavuttivat voittoja aluesarjaotteluissa.
Kaudella 1994-95 Hyvinkään Jää-Ahmat / Ringette valmistautui ehkä kovimpaan kauteen ja valiokunnassa oltiin tiedostettu, että SM-ringettesarja on maailman kovin ja hankintoja täytyy tehdä. Saimme Virpi Karjalaisen avustuksella Tawny Lipinskin, pelaamaan joukkueeseemme. Myös meidän muu joukkue oli hyvin motivoitunut ja odotti kaudelta paljon. Eikä turhaan. Hyvinkää voitti SUOMENMESTARUUDEN SM-sarjassa. Loppuottelussa vastustajana oli Tuusula.Valmentajina Jouni ja Pete, huoltajana Kimmo. Joukkueita Ahmoilla oli viisi ja juniorit pelasivat aluesarjaa menestyksekkäästi.
Kaudella 1995-96 Ahmoilla kuusi joukkuetta: naiset, B,C,D,E ja F-juniorit. Ringetteperhe kasvoi todella hienosti, uusia tyttöjä innostui lajista ja innokkaita vanhempia riitti. Juniorit pelasivat loistavia otteluita omissa sarjoissaan ja turnauksissaan. Naisten joukkue oli säilynyt ennallaan ja sijoitus oli taas loistava HOPEAA.
Kaudella 1996-97 Ahmoilla kuusi joukkuetta, ja lisää nuoria oli tulossa, jotenka järjestimme luistelukoulun nuorille. Olimme hankkineet Hyvinkäälle Kanadasta uusia huippupelaajia kolme maajoukkuetason tyttöä. Shelley Reynolds, Tracy Crowe ja Tawny Lipinski, myös meidän omat kokeneet pelaajat jatkoivat. Hyvinkäälle toinen SUOMENMESTARUUS. Myöskin B-juniorit pelasivat SM-turnauksen Raumalla , ja sijoittuivat Hopealle. Valmentajana Marko Kallio ja Mika Vuorio.
Kaudella 1997-98 Ahmojen naisjoukkueen kokeneet pelaajat alkoivat lopetella ja osa vaihtoi seuraa, omat lupaavat nuoret nostettiin naisjoukkueeseen. Naisten sijoitus oli neljäs. B-juniorit saavuttivat SM-hopeaa Tuusulassa. Hyvinkäältä pääsivät nuorten maajoukkueeseen Maija Kivikangas, Sini Lehtonen, Linda Lindholm, Sara Wejberg ja Essi Ylönen.
Kaudella 1998-99Ahmat jatkoivat nuorella naisjoukkueella, sijoitus SM-sarjassa kuudes.Valmentajina Jouni Levander ja Marko Kallio. Ahmojen B-juniorit voittivat SM-kultaa Lapinlahdella.” ONNEA ” Ringettejaoksessa alettiin miettiä erkaantumista Jää-Ahmoista, ja kokouksissa yhä vahvemmin ja suurella enemmistöllä alettiin puuhaamaan uutta ringetteseuraa Hyvinkäälle.
Varsinainen ringettetoiminta Hyvinkään Jää-Ahmoissa päättyi keväällä 1999.Aloitteen uuden yhdistyksen perustamiseen teki Jorma Kaukiaisen johtama juniorijaos.
Toimintaa jatkoimme tammikuussa -99 perustettussa HYVINKÄÄ RINGETTE -nimisessä rekisteröidyssä yhdistyksessä. Yhdistyksen perustajajäsenet olivat Sirkka Mononen, Tuija Zinovjev, Jouni Rasimus ja Jouko Kaasinen.
Kaudella 1999-2000 ja 2000-2001 naisten joukkuetta valmensivat Marko Kallio, Teemu Koskelin ja Kim Forsblom (2000-2001) taustatukenaan valmennuspäällikkö Jouni Levander. Sijoitus oli SM-sarjan keskikastissa. Enemmän menestystä tuli SM-sarjan aloitusturnauksessa 2000 Vääksyssä, missä joukkue sijoittui toiseksi heti Tuusulan jälkeen. Myös B-juniorit kaudella 1999-2000 sijoittui SM-turnauksessaan kolmanneksi.
Perinteiseksi on tullut aprillipäivän aikaan järjestettävä lajin nuorimmille tarkoitettu turnaus. Se on osoittautunut varsin suosituksi tapahtumaksi. Samalla olemme saaneet ajettua sisään ringettekoulun kautta tulleita nuorimpia seuran jäseniämme. Jäsenmäärämme onkin lähtenyt ansiokkaan junioritoiminnan kautta kiitettävään nousuun.