Lasse Ahokkaan muistokirjoitus

2.11.2016

Lasse Ahokas pohtii Prahassa kenties uusia ringettesuunnitelmia vuonna 1989. 

Kuva: Liisa Ahokkaan arkisto
Lasse Ahokas pohtii Prahassa kenties uusia ringettesuunnitelmia vuonna 1989. Kuva: Liisa Ahokkaan arkisto
Ahmojen ja Walapaisin naisjoukkueet Prahassa 1989. Lasse Ahokas on kuvassa oikealla tuomaripaidassa. 

Kuva: Liisa Ahokkaan arkisto
Ahmojen ja Walapaisin naisjoukkueet Prahassa 1989. Lasse Ahokas on kuvassa oikealla tuomaripaidassa. Kuva: Liisa Ahokkaan arkisto
Lasse Ahokas 9.6.1944-26.10.2016

Kuva: Liisa Ahokkaan arkisto
Lasse Ahokas 9.6.1944-26.10.2016 Kuva: Liisa Ahokkaan arkisto

Viikonloppuna kantautui Hyvinkäälle suru-uutinen, Hyvinkään jäähallilla 1970-1990-luvuilla erittäin tuttu henkilö Lasse Ahokas oli nukkunut pois.

Lasse oli vuonna 1984 valmentajana jääkiekkoturnauksessa Tuusulassa, missä toisessa kaukalossa pelattiin samaan aikaan ringetteä. Lassen kanssa mukana olivat Asko Eloranta ja Jorma Peurala. Laji oli hyvinkääläisille aivan uusi ja herätti heti mielenkiinnon. Lasse alkoi tuumasta toimeen, selvitti ringeten säännöt ja niin Hyvinkäälle alettiin perustaa ringettejoukkuetta. Lasse teki seuraavana vuonna vaimonsa Liisan, Jorma ja Pirjo Peuralan, Ossi Katajan ja Per Wallgrenin kanssa Jää-Ahmoille anomuksen ringeten hyväksymisestä Jää-Ahmojen toiminnan piiriin, ja syyskuussa 1985 ringette alkoi virallisesti Hyvinkäällä.

Lasse oli hyvinkääläisen ringeten keskeinen tukipilari ensimmäisen kymmenen vuoden ajan. Koko Ahokkaiden perhe oli mukana ringetessä, ikään kuin esimerkin näyttäjinä meidän nykyisillekin ringetteperheille. Ahokkaat tekivät mahdolliseksi sen, että ringetestä innostuneet hyvinkääläiset tytöt pääsivät harrastamaan ja pelaamaan ringetteä.

Jotta tytöt pääsivät pelaamaan, Lasse sahasi omassa autotallissaan jääkiekkomailoista ringettemailoja. Lasse teki tarkkaa työtä, ja punnitsi sahaamistaan mailoista kevyimmät käyttöön. Tuohon aikaan ringeten sääntöjen mukaan puolustajien mailat olivat punaisia, hyökkääjien sinisiä ja keskushyökkääjien valkoisia.

Lasse oli luotettava henkilö ja aina auttamassa. Milloin tarvittiin valmentajaa, milloin huoltajaa, Lasse oli valmis auttamaan. Ahmojen ja Walapaisin naisten yhteisretkillä Prahassa ja Tallinnassa Lasse toimi peleissä tuomarina.

Lassen kyydillä mentiin monet reissut Ahokkaiden matkailuautolla. Lasse kuljetti valmentajia valmennuskoulutuksiin ja pelaajat peleihin. Hän oli lähestulkoon aina paikalla ja läsnä tapahtumissa. Toijalaan muuton jälkeenkin Lasse ja Liisa kutsuivat mökilleen naisten edustusjoukkueen viettämään viikonloppua joka vuosi, ja kävivät edelleen katsomassa pelejä.

Lassesta kysyttäessä kaikki muistavat hänen iloisen ja positiivisen persoonansa, ja ennen kaikkea huumorintajun. Lassen omanlainen huumorintaju ja letkautukset laittoivat kuuntelijan aina miettimään, onko nyt tosi kyseessä vai vedättääkö Lasse.

Hyvinkää Ringette ry. ottaa osaa Lasse Ahokkaan omaisten suruun.

Hyvinkää Ringeten joukkueista lauantaina pelaavat edustusjoukkue, B-joukkue ja E1-Tiikerit, jotka kaikki pelaavat ottelunsa surunauhoin. Edustusjoukkueen ottelu Hyvinkää Ringette – Blue Rings Akatemia klo 16 on Lasse Ahokkaan muisto-ottelu. Ennen ottelun alkua pidämme hiljaisen hetken Lassen muistolle.